دانشکدهی علوم اجتماعی (دانشکدهی ادبیات سابق، دانشسرای عالی اسبق)، در سال ۱۳۷۱ از خیابان علایی به خیابان آلاحمد نقل مکان کرد. زمین ساختمان باغ نگارستان و ساختمان دانشکده علوم اجتمایی و تعاون دانشگاه تهران به وزارت برنامه و بودجه واگذار شد و سازمان برنامه و بودجه (صاحب جدید آن) قرار بر تخریب آن و تبدیل آن به پارکینگ داشت. شواهدی که در زیر میآیند گواه تلاشهای محمود روحالامینی برای حفظ و بقای این ساختمان قدیمیاست.
برای دیدن عکسهای بیشتر به این صفحه مراجعه کنید.
چکیده زیر، از مقاله حسب حال (۲۴ مرداد ۱۳۷۱ روزنامه اطلاعات) و مقاله «حاشیههای بر حسب حال» (۲۸ شهریور ۱۳۷۱ روزنامه اطلاعات) گرفته شده است.
- باغ نگارستان در سال ۱۲۲۲ قمری (۱۹۰ سال پیش) به دستور فتحعلیشاه در خارج شهر تهران ساخته شد و دو عمارت عالی به نامهای «دلگشا» و «تالار قلمدان» داشت.
- در ۱۲۸۲، شمسی، نگارستان به موسسههای دولتی اختصاص یافت.
- در ۱۳۰۷ شمسی، در زمان وزارت میرزا یحییخان اعتمادالدوله، به دارالمعلمین عالی تبدیل گردید و با تعمیر و تجدید بنا به دانشسرایعالی تغییر یافت و شامل دانشکدههای ادبیات، علوم و مقدمات پزشکی بود.
- با گسترش شهر به طرف شمال و جمعشدن دانشکده در محوطه دانشگاه، این دانشکدهها نیز به تدریج، از سال ۱۳۳۵، به دانشگاه تهران منتقل گردید.
- از سال ۱۳۳۵، این ساختمان به «لغتنامه دهخدا»، «موسسه جغرافیا»، «موسسه زبانهای خارجی» و همچنین به کلاسهای سال عمومیدانشکده ادبیات اختصاص یافت.
- در سال ۱۳۳۷ با تاسیس موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی که فوقلیسانس علوم اجتماعی نیز وابسته به آن بود، این محل مرکزی برای تدریس و تحقیق و انتشار علوم و مسائل اجتماعی گردید.
- با تاسیس دانشکده علوم اجتماعی در سال ۱۳۵۰ این محل منحصراً در اختیار دانشکده علوم اجتماعی (موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی) درآمد.
- مجسمه فردوسی این دانشکده که با ظرافت و هنرمندی از برنز به وسیله دانشجویان ایرانی مقیم فرانسه(دانشکده هنرهای زیبا) به مناسبت هزارهی فردوسی در سال ۱۳۱۳ ساخته و اهداء و در سال ۱۳۱۵ در باغچه معروف به «گلگشت فردوسی» نصب شد.
- اطاق شورای این دانشکده نزدیک به ربع قرن، محل برگزاری شورای دانشگاه بود.
- بر پیشانی کتابخانه و تالار و ایوانهای این بنا، شعرهایی از فردوسی، اسدی، سعدی، حافظ و نظامیبا مضمونهایی متناسب هرعمارت، به خط عماد الکتاب (خطاط معروف، که امروز علاقهمندان به خوشنویسی، «سرمشقهای» او را به بهای گران میخرند) زینت یافته است.
- این مجموعه ده هزار مترمربع مساحت و ۶۴ اطاق دارد.
- خط پروین اعتصامیکه در سالهای ۱۳۱۵ و ۱۳۱۶ مدیریت کتابخانه و دانشسرایعالی را بعهده داشت زینتبخش بسیاری از کتابها است.
- در زمانی بیش از نیم قرن، هزاران فارغالتحصیل رشتههای علوم، ادبیات و علوم اجتماعی، در این دارالعلم زانوی تلمذ بر زمین زدهاند، و شخصیتهای علمیو ادبی کشور، که صاحب تالیف و تصنیف فراوانند در این فضای تاریخی به تحصیل و تدریس و تحقیق پرداختند.
- استادان زندهنام وزندهنامهایی چون عباس اقبال، احمد بهمنیار، محمود حسابی، ملکالشعرا بهار، علیاکبر دهخدا، بدیعالزمان فروزانفر، ابراهیم پورداود، رشید یاسمی، عبدالعظیم قریب، غلامحسین صدیقی، عیسی صدیق، محمد حسین فاضل تونی، پرویز خانلری، محمدتقی مدرس رضوی، سیدکاظم عصار، محمد معین، سعید نفیسی، علینقی وزیری، جلال همائی و بسیاری دیگر که خوشبختانه زندهاند و در کار تدریس و تحقیق و تالیف، سرمستان این میخانهاند و روحانیتی که در فضای مقدس علمیو فرهنگی و ادبی دانشگاههای، احساس میشود، از انفاس مسیحایی امثال این معلمان است.
- در زمانی که پژوهشگران و کاوشگران میکوشند که محل درس و بحث عطار نیشابوری و بایزید بسطامیرا بیابند و احیاء کنند، در شهری که کشتارگاه متروکهاش به بنیاد فرهنگی و زندان قصرش به کتابخانه تبدیل میشود، بر همگان «واجب» است که اولین دانشگاه آنرا حفظ و مرمت کنند و نگذارند به هیچ بهانهای از دست دانشگاه بیرون رود، اینگونه بناها «آثارالباقیه» ملت و امت است.
۲۵ شهریور ۱۳۷۱ – حاشیه حسب حال
۲۸ شهریور ۱۳۷۱ روزنامه اطلاعات – چکیده تاریخچه باغ و بنای موزه دانشگاه
مهر ماه ۱۳۷۱ – دکتر روحالامینی به سمت رئیس موزه دانشگاه تهران منصوب شد
آبانماه ۱۳۷۱ – نامه به دکتر رحیمیان – پیشنهادهایی جهت شروع مرحله نخست راهاندازی موزه دانشگاه تهران
خرداد ماه ۱۳۷۲ – نامه به دکتر رحیمیان – پیشنهاد نام «یادستان دانشگاه تهران»
خرداد ماه ۱۳۷۲ – طرح کلی اساسنامه یادستان دانشگاه تهران
دی ماه ۱۳۷۲ – نامه به آقای غلامرضا زهتابیان
خرداد ماه ۱۳۷۳ – نامه به دکتر افروز – پیشنهاد در اختیار گذاشتن موقتی گوشهای ساختمان باغ نگارستان به بنیاد علمیزیرکزاده
تیر ماه ۱۳۷۳ – نامه به آقای دکتر حسن حبیبی، معاون اول ریاست جمهوری
دیماه ۱۳۷۳ – نامه به دکتر عارف – خلاصهای از جریانهای مربوط به نگارستان دانشگاه تهران
اردیبهشت ماه ۱۳۷۴ – نامه به دکتر عارف – دعوت به «توتخوران» به باغ نگارستان
تیرماه ۱۳۷۴ – نامه به دکتر عارف – افتتاح سمینار «آموزش و پژوهش علوم اجتماعی»
شهریور ماه ۱۳۷۴ – نامه به دکتر عارف – جهت تصویب اساسنامه مرکز اسناد و آثار دانشگاهی
تیرماه ۱۳۷۵ – نامه به دکتر عارف – احتمال کشف محل قتل قائم مقام در قسمتی از بنای کهن باغ نگارستان
خرداد ماه ۱۳۷۷ – نامه به دکتر محمد رحیمیان – اساسنامه «مرکز اسناد و اثار دانشگاهی»
دی ماه ۱۳۷۷ – نامه به دکتر محمد رحیمیان – پیشنهاد تعمیر و رونق مجدد «گلگشت فردوسی»
فروردین ماه ۱۳۷۸ – نامه به دکتر محمد رحیمیان – دردِ دلی غمگنانه